Checklista när du väljer klinisk belysning

Blir du ofta trött och okoncentrerade och känner av huvudvärk framåt slutet av arbetsdagen? Lösningen kan vara så enkel som att byta till rätt belysning på kliniken. Vare sig du är tandläkare, dermatolog, sjuksköterska eller veterinär så finns det belysning som får dig att hålla dig piggare och som i sin tur hjälper patienterna till en bättre vård.

arbetsbelysning över tandläkarstol
Rätt belysning på din klinik ger en bättre arbetsmiljö

Vad ska man välja för ljusstyrka och färgtemperatur för att åstadkomma en bra arbetsmiljö? Och hur får man en skugg- och bländfri effekt när man väljer belysning? Om du vill slippa gå vilse i djungeln av lux, kelvin och RA är du välkommen att upptäcka vårt belysningssortiment. Då kan du vara säker på att du får belysning som möter alla önskemål som anges i checklistan här nedan:

Checklista när du väljer klinisk belysning

  • I en klinisk miljö är belysningens konstruktion viktig. Välj en så underhållsfri modell som möjligt – gärna med en sluten konstruktion som är lätt att torka av vid behov och inte samlar damm.
  • Var snäll mot dina ögon genom att välja LED armaturer som ger dig en låg kontrast mellan dina ljuskällor för att minska ögonbelastning och trötthet.
  • Välj armaturer med låg värme och utan akustiskt ljud.
  • Välj belysning för din klinik som har rätt färgåtergivning. Det är särskilt viktigt om du jobbar inom hälso- och sjukvård, tandvård, skönhetsvård, dermatologi eller på ett dentallaboratorium.
  • Man kan tycka det är enkelt att välja belysning för sin klinik som inte flimrar, bländar och skuggar. Men det kan också vara en utmaning. Klicka här för att komma till våra lösningar.

Få ökad effekt med indirekt ljus och ljusa tak och väggar

Förutom en förbättrad arbetsmiljö bidrar bättre belysning bland annat till en trivsammare atmosfär. Visste du att flera av våra armaturer har ett indirekt uppåtriktat ljus som ger ett bättre arbetsklimat och en behagligare miljö för patienten? Det beror på att det minskar kontrasten mellan ljuskällan och det omgivande rummet. Förutom att välja förstklassig klinisk belysning kan man öka ljusflödet ytterligare genom att måla väggarna och taken i ljusa färger. Men resultatet beror förstås på vad man har valt för belysning.

Dynamiskt ljus ger ett ökat välmående

Alla våra lampor är anpassade för belysning på kliniker och laboratorium och har en optimal ljusstyrka på 3000–5000 lux och ger en perfekt färgåtergivning, RA 94. Vår normala färgtemperatur ligger på 5700 K men du kan även välja till dynamiskt ljus på flera av våra modeller. Det innebär att man kan ändra på färgtemperaturen men även simulera dagsljuset med hjälp av en timer. Resultatet blir ofta en bättre koncentrationsförmåga, en bättre nattsömn och ett ökat välbefinnande över lag. Följande modeller har den dynamiska funktionen: Cloud, Clair och Brite Triton.

Klinikbelysning med avkopplande färgspel

Vår lampmodell Cloud erbjuder även ett fantastiskt färgspel som tillval som gör belysningen för din klinik unik och lugnar oroliga patienter. Det blir också ett underhållande inslag för barn och bidrar till att skapa en positiv upplevelse av besöket.

Designade och tillverkade i Sverige

Vi på D-TEC har stått i rampljuset med vår innovativa LED-belysning sedan 1989 och ligger bakom en rad innovationer inom hygienisk belysning till kliniker och laboratorium. Vi är stolta över att än idag formge och tillverka våra lampor i Nossebro i västra Sverige, där allt startade för över 30 år sedan.

Vill du läsa mer om vårt sortiment och hur vi kan hjälpa din klinik att få rätt belysning? Klicka här. Vi är gärna med er hela vägen – från planering av klinikens belysning till hjälp med montering.

Lycka till!

Ljusexpert

Expert inom ljussättning för kliniska miljöer och krävande arbetsplatser. 

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.