Bransch - Tandläkare och dental

Tandläkarbelysning

Vilken belysning är optimal för en tandläkarklinik? På D-TEC har vi över 30 års erfarenhet av tandläkarbelysning och vi tillverkar alla våra armaturer i Sverige. Låter det intressant? Vi är gärna med er hela vägen – från behovsanalys till montering.

Slipp ögontrötthet och huvudvärk 

Visste du att en tandläkare tvingas byta fokus från undersökningslampans starkare ljus och det omgivande ljuset i rummet ungefär 1000 gånger under en arbetsdag? Resultatet stavas ögontrötthet och huvudvärk. För att få ett bättre allmänljus så bör du ha en omfältsbelysning som ger mellan 3000-5000 lux. På så sätt ökar du din koncentrationsförmåga och minskar risken för ögonstress. Många kliniker har endast ett allmänljus i form av t.ex. LED-plattor i taket som ger som mest omkring 1000 lux, vilket inte är tillräckligt.

Tandläkarrum upplyst med Clair

Optimal ljusstyrka, färgåtergivning och dynamiskt ljus

Med tandläkarbelysning från oss på D-TEC kan du försäkra dig om att du får en ljusstyrka på 3000-5000 lux och en perfekt färgåtergivning – RA 94 – som är anpassad för en krävande professionell miljö. Förutom att sänka kontrasten till det omgivande rummet har vi även byggt in en funktion i vår tandläkarbelysning som gör att du även slipper störande moment som skuggor, flimmer eller bländande effekter. Att du slipper känna dig trött framåt eftermiddagen är en bonus. Vår normala färgtemperatur ligger på 5700 K men du kan även välja till dynamiskt ljus på våra modeller Cloud, Clair och Brite Triton. Det innebär att man kan ändra på färgtemperaturen från 3000 K till 5700 K och låta belysningen efterlikna dagsljuset under dygnet med hjälp av en timer. Scrolla neråt för att läsa mer om Clair som har vårt dynamiska ljus och dagsljusfunktion.

Färgspel kan lindra tandläkarskräck 

Visste du att en av våra lampmodeller är anpassade för att lindra tandläkarskräck? Vår modell Cloud har ett innovativt tillval där patienten kan uppleva moln som svävar förbi eller ett färgspel i regnbågens alla färger. Förutom att belysningen ger en lugnande inverkan vid tandläkarskräck ger den även barn en positiv upplevelse av sitt första tandläkarbesök. Bli inte förvånad om dina patienter börjar rekommendera din klinik till sina vänner! Vill du ha fler tips på hur du väljer optimal tandläkarbelysning? Här listar vi våra bästa tips! 

Lägre elräkning och minimalt underhåll 

Tack vare de inbyggda LED-modulerna i vår tandläkarbelysning har vi kunnat kapsla in konstruktionen i en sluten aluminiumform, vilket gör att smuts och bakterier inte kan ta sig in. Resultatet är en hygienisk konstruktion som är lätt att torka av. Aluminium är även ett återvinningsbart material med en värmeavvisande effekt. Med en konstruktion i aluminium minimerar du även den elektriska och magnetiska växelfält på din arbetsplats. Dessutom är vår tandläkarbelysning så effektiv att du börjar spara upp till 85% av energiräkningen, redan från dag ett, vilket ger en låg energiförbrukning. Läs mer om energibesparingar här! 

För dig som arbetar i ett mindre behandlingsrum kan någon lampa i Brite-serien även passa. D-TEC:s belysning kan alltid kompletteras med led-paneler för att få ett bra allmän-ljus i rummet.

Tänk om tandläkarskräck kunde botas med ljusterapi? Eller om belysningen hos doktorn var något ditt barn berättade om för sina klasskompisar? Nya Cloud erbjuder en ljusupplevelse utöver det vanliga – både för den som arbetar i ljuset och den som blir undersökt. Den optimala ljuskvaliteten med korrekt färgåtergivning ger dig ökad precision och minimerar risken för misstag, vilket kan ha en lugnande effekt i sig. Men det finns även ett ljusspel som tillval för att förstärka upplevelsen ytterligare. Vad sägs om svävande moln som vandrar förbi på en LED-skärm i mitten av armaturen? Eller ett färgspel i regnbågens alla färger? Med tillvalet dynamiskt dagsljus kan du anpassa ljusstyrkan för att simulera verkligt dagljus. Att kunna ändra färgtemperaturen efter dagsljusets skiftningar ger inte bara ett bra arbetsljus, det skapar en behagligare känsla och arbetsmiljö. I ljuslabbet kan man prova Cloud med både indirekt och dynamiskt ljus.

Gratis konsultation

Osäker på hur du väljer rätt belysning? Välkommen att kontakta oss på D-TEC idag för att få en gratis konsultation om hur du bäst optimerar din arbetsmiljö genom korrekt tandläkarbelysning. 

 

Clair

Clair levererar 3000 lux vid 1.2 meters avstånd

Clair

Dynamisk dagsljusfunktion

Med sina 1530x670 mm är Clair perfekt för ett undersökningsrum, en skönhetssalong eller en tandläkarklinik. Förutom sin imponerande storlek har Clair en dynamisk dagsljusfunktion som låter ljuset efterlikna solens temperaturskiftningar under dygnet. På förmiddagen kan du hålla dig pigg och alert med ett kallare ljus, för att sedan automatiskt övergå till ett varmare ljus framåt slutet av arbetsdagen som en nedvarvning inför kvällen. På så sätt förbereder du dig för en god nattsömn – under din arbetsdag.

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.