Energibesparing med LED-belysning

Belysning står för en betydande del av världens elanvändning. För små och medelstora företag kan belysning utgöra cirka 11 % av den totala energianvändningen, vilket är en betydande del av den totala förbrukningen. 

Därför är belysning en viktig del av er klinikutrustning

På en tandläkarmottagning eller på en veterinärklinik kan belysningen stå för mycket mer än så, upp till 50 % av förbrukning eftersom den här typen av verksamheter är mycket ljuskrävande. I byggnader med gamla armaturer och utan styrning av belysningen kan över 90 % av belysningsenergin som används vara en onödig utgift genom överbelysning eller felinställningar. Detta påverkar inte bara förbrukningen och elräkningen utan också arbetsmiljön i stort. Genom att byta ut lysrörsarmaturer till LED-belysning kan man spara upp till 85 % av förbrukningen. Med D-TEC:s belysning kan man dimma ner belysningen när de inte behövs fullt ljus och på så sätt minska förbrukningen. Ett enkelt men effektivt sätt att minska sin elförbrukning på. 

Ett annat bra första steg är att göra en enkel nulägesanalys och se över belysningen i verksamheten.  Börja med att analysera arbetsmiljön genom några enkla steg:

Nulägesanalys i 4 enkla steg:

  1. Planera belysningen genom att dela upp lokalerna i olika sektioner utifrån behov.
  2. Byt till energieffektiva ljuskällor och armaturer, i första hand LED. De kan initialt ha en högre inköpskostnad men minskar elkostnader avsevärt på sikt.
  3. Installera belysning som är behovsstyrd (dagsljus, dimbar, dynamisk).
  4. Och slutligen, ta hjälp av en ljusexpert på D-TEC för optimering av er belysning.    

Nytt förbud mot lysrör inom EU

Under 2023 kommer ett nytt förbud mot lysrör med kvicksilver att införas inom EU. På grund av förändringar i EU direktivet (RoHS) kommer lysrör (T5, T8) att fasas ut under 2023. Efter detta får man inte sätta in nya lysrör inom EU. Vårt råd är därför att byta ut lysrörsarmaturer mot LED, med rätt belysning minskar miljöbelastningen, man får längre livslängd och företaget sparar därmed energi från dag ett. 

Vad är skillnaden i ljus på lysrör och LED?

Den största skillnaden är att LED har ett riktat ljus och lysrör har rundstrålande ljus. Därför att det mycket svårare att få exakt ljus på rätt ställe med ett lysrör. Med LED är det mycket lättare att få till detta och därmed jobb med olika zoner av ljus. Färgtemperaturen och färgåtergivningen finns även i D-TEC:s LED belysning.

Vi har arbetat med LED-belysning sedan 2012. Kontakta oss redan idag så hjälper vi dig att skapa en fantastisk arbetsmiljö med ett perfekt ljus. 

Ljusexpert

Expert inom ljussättning för kliniska miljöer och krävande arbetsplatser. 

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.