Bransch - Veterinärer

Veterinärbelysning

Vilken ljusstyrka ska din veterinärbelysning ha för att säkerställa en bra arbetsmiljö för veterinärer och djurvårdare – avsett ålder, behov och arbetsuppgift? Med veterinärbelysning från D-TEC slipper du tänka på Kelvin och lux! Istället kan du försäkra dig om att du har ett optimalt ljus för att arbeta med djursjukvård med både små och stora djur. Samtidigt förebygger du misstag som kan ske till följd av huvudvärk och ögontrötthet som orsakats av dålig belysning.

Låga kontraster underlättar för ögat

Den största hemligheten bakom en optimal veterinärbelysning ligger i att jämna ut kontrasterna mellan den starkare underöknings- eller operationslampan och det svagare omgivande ljuset på kliniken. Medicinska studier har visat att det i många fall kan resultera i huvudvärk, ögonstress och trötthet. Vi rekommenderar därför att man har en bra omfältsbelysning som ger 3000-5000 lux. På veterinärkliniker är det vanligt att endast ha ett allmänljus med t.ex. LED-plattor i taket som ger högst 1000 lux, vilket inte är tillräckligt. Det optimala förhållandet mellan lamporna för att undvika ansträngda ögon och huvudvärk är nämligen att låta ljuskällornas styrka samspela i ett förhållande av 1:5. Och det förhållandet skapar du lätt med optimal veterinärbelysning från oss på D-TEC. 

Hund under bra belysning hos veterinär

Inget flimmer, bländande effekter och skuggor

Förutom att vår veterinärbelysning från D-TEC sänker kontrasten till resten av rummet så slipper du både flimmer och bländande effekter – och inte minst skuggor. På så sätt kan du minska störningsmomenten och undvika misstag under operationer eller undersökningar. Låter det komplext? Gör ett enkelt test genom att lägga din ena hand tio centimeter över den andra. Du upptäcker snart att den övre handen inte skuggar den nedre. Det är resultatet av att vi har installerat små prismor i vår veterinärbelysning, som sprider ljuset bättre och skapar en känsla av flera olika ljuskällor istället för en. Förutom att du får en bättre arbetsmiljö med optimal veterinärbelysning har avsaknaden av flimmer, skuggor och bländande effekter även en lugnande inverkan på djuret som du ska undersöka.

En klinisk konstruktion för en klinisk miljö

När du väljer veterinärbelysning är det bra att välja en sluten konstruktion som är lätt att torka av vid behov. De inbyggda LED-modulerna är inkapslade i konstruktionen med en hygienisk överkåpa av aluminium, vilket gör att smuts och bakterier inte kan ta sig in.

Dynamisk veterinärbelysning ger piggare medarbetare

Med inspiration från solen har vi tagit fram optimala förutsättningar för veterinärer och djurvårdare att de ska kunna utföra sitt arbete på bästa sätt. Hemligheten med en optimal veterinärbelysning är att eftersträva en ljusstyrka på 3000-5000 lux. En annan funktion som liknar solens ljus är vår dynamiska funktion som återfinns som tillval på våra modeller Cloud, Clair och Brite Triton.  Vår normala färgtemperatur ligger på 5700 K men med den dynamiska funktionen kan dina medarbetare få möjligheten att med hjälp av en timer ändra på färgtemperaturen – och därmed simulera dagsljuset under arbetsdagen. En dynamisk veterinärbelysning resulterar ofta i en bättre koncentrationsförmåga och ett ökat välbefinnande över lag. 

Olika ålder – samma veterinärbelysning

Visste du att den som har passerat 40 årsstrecket behöver nära dubbelt så mycket ljus som en 20-åring? Har du olika ålder på dina medarbetare kan det därför vara bra att välja en dimningsfunktion på din veterinärbelysning, som möjliggör att dina veterinärer och djurskötare kan dela undersökningsrum och samtidigt kunna få optimalt arbetsljus – oavsett ålder. Läs mer om veterinärbelysning här.

Kvalitativ belysning – tillverkad i Sverige

På D-TEC har vi utvecklat innovativ LED-belysning ända sedan 1989 och vi är stolta över att än idag tillverka våra lampor i Nossebro i västra Sverige. Men högkvalitativa materialval kan du vara trygg med att du kan njuta av ett perfekt ljus de kommande 20 åren – i 50 000 timmar. Med modern LED-teknologi får du även en låg energiförbrukning. Visste du att vår veterinärbelysning är så effektiv att du börjar spara upp till 85% av energiräkningen, från dag ett? Läs mer om energibesparingar här!  

Upptäck skillnaden i vårt ljuslabb

Är du nyfiken på vår veterinärbelysning? Vi är gärna med er hela vägen – från planering av din veterinärbelysning till hjälp med montering genom våra återförsäljare. Uppleva gärna våra lampor redan nu genom att kolla in vårt ljuslabb. Klicka på veterinärmiljön för att uppleva vår veterinärbelysning. Där kan du experimentera med olika armaturmodeller och ljusstyrkor för att få en känsla av hur resultatet kan bli på just din veterinärklinik.

Brite Tetron

Brite Tetron är den största armaturen i Brite-familjen.

Brite Tetron

En investering i arbetsglädje

Tetron är ett populärt val för undersökningsrum inom vården och bland tandläkarkliniker eller andra verksamheter som behöver lysa upp ett större område.

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.