Bli piggare på jobbet tack vare rätt medicinsk belysning

Visste du hur viktig den omgivande kompletterande medicinska belysningen är inom hälso- och sjukvården? Med rätt så kallad omfältsbelysning undviks för stora kontraster mellan belysningen som fokuserar på området som ska undersökas eller behandlas, och belysningen runtomkring. Resultatet? Du håller dig piggare och slipper huvudvärk.

Tandläkarrum upplyst av Cloud i 6500K
Så väljer du rätt medicinsk belysning

Som läkare, tandläkare eller veterinär märker du snart att det inte räcker med en bra undersöknings- eller operationslampa. Medicinska studier bekräftar dock att om man har för stora kontraster mellan olika ljusstyrkor i ett rum kommer snart huvudvärk, ögonstress och trötthet som ett brev på posten för att ögat tvingas anpassa sig mellan de olika ljuskällorna.

Men hur skapar man optimal belysning på krävande arbetsplatser? Och vilka andra aspekter är bra att tänka på när man väljer belysning till en klinisk miljö? Här nedan är våra bästa tips:

Checklista när du väljer medicinsk belysning

  • Välj rätt ljusstyrka för arbetsuppgiften, gärna mellan 3000–5000 lux.
  • Inom hälso- och sjukvården är den medicinska belysningens konstruktion extra viktig. Välj en så underhållsfri modell som möjligt – gärna med en sluten konstruktion som är lätt att toka av vid behov och inte samlar damm.
  • Välj lampor som ger en låg kontrast mellan dina ljuskällor för att minska ögonbelastning och trötthet.
  • Välj medicinsk belysning med låg värme och utan akustiskt ljud.
  • Välj belysning utan flimmer, bländande effekt och skuggor.
  • Välj dynamiskt och indirekt ljus för att få en optimal miljö för både läkare och patient.

Med belysning från oss på D-TEC kan du vara säker på att få med alla punkterna i checklistan. Våra lampor passar optimalt oavsett om du arbetar du inom hälso- och sjukvård, skönhetsvård eller på en veterinärklinik – eller varför inte på ett laboratorium, inom medicin- och dentalteknik, hudläkare eller dermatolog.

Dynamiskt ljus och underhållande färgspel

Vill du ha något alldeles extra? Vår lampmodell Cloud erbjuder ett fantastiskt färgspel som tillval som gör den medicinska belysningen för din klinik unik och lugnar oroliga patienter. Det blir också ett underhållande inslag för barn och bidrar till att skapa en positiv upplevelse av besöket. Du kan även välja medicinsk belysning med dynamiskt ljus på flera av våra modeller. Det innebär att man kan ändra på färgtemperaturen och även simulera dagsljuset med hjälp av en timer. Resultatet blir ofta en bättre koncentrationsförmåga, en bättre nattsömn och ett ökat välbefinnande över lag. Följande modeller har den dynamiska funktionen: Cloud, Clair och Brite Triton.

Designad och tillverkad i Sverige

Vi har stått i rampljuset med vår innovativa LED-belysning sedan 1989 och ligger bakom en rad innovationer inom hygienisk medicinsk belysning för att möta de högt ställda kraven inom kliniska miljöer. Och vi är stolta över att än idag formge och tillverka våra lampor i Nossebro i västra Sverige, där allt startade för över 30 år sedan.

Vill du läsa mer om vårt sortiment och hur vi kan hjälpa din klinik att få rätt medicinsk belysning? Klicka här. Vi är gärna med er hela vägen – från planering av klinikens belysning till hjälp med montering.

Lycka till!

Ljusexpert

Expert inom ljussättning för kliniska miljöer och krävande arbetsplatser. 

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.