8 steg till en perfekt arbetsplatsbelysning

Letar du efter den optimala arbetsplatsbelysningen? Sedan 1989 har vi designat och tillverkat armaturer i västsvenska Nossebro med fokus på perfekt ögonkomfort, ljusstyrka och färgåtergivning som resulterar i piggare och mer koncentrerade medarbetare. En arbetsmiljö utan skuggor, flimmer och bländande effekter är en bonus. Här är våra bästa tips när du väljer arbetsplatsbelysning!

Pigga medarbetare i optimalt arbetsljus
Välj arbetsplatsbelysning som ökar koncentrationen och ger piggare medarbetare

1. Jämna ut kontrasten mellan olika ljuskällor – få piggare medarbetare

Yrkesgrupper som tandläkare, veterinärer, läkare och dermatologer växlar ofta fokus mellan den starka belysningen från arbetslampan – i detta fall undersöknings- eller operationslampan – och det omgivande svagare ljuset. I snitt sker detta 1000 gånger per arbetsdag, vilket kan bli ansträngande för ögonen. Detta bekräftas även av medicinska studier där man ser att arbetsplatsbelysning med stora kontraster ofta resulterar i huvudvärk, ögonstress och trötthet. Därför är det viktigt att välja arbetsplatsbelysning som hjälper till att jämna ut kontrasterna mellan olika ljuskällor. Detta kan åstadkommas genom att låta arbetsplatsbelysningens olika ljusstyrkor samspela i ett förhållande av 1:5. Låter det komplicerat? Det är det! Flera av våra armaturer har dessutom ett tillval med ett indirekt uppåtriktat ljus som minskar kontrasten mellan ljuskällan och det omgivande rummet så att du får ett ännu bättre allmänljus. Piggare medarbetare är en bonus!

2. Välj optimal ljusstyrka och färgåtergivning

Arbetsplatsbelysning med rätt färgåtergivning är A och O inom t.ex. dentalvård, laboratorium och på designavdelningar. Du kanske har köpt en tröja någon gång, för att sedan komma hem och upptäcka att den ser helt annorlunda ut hemma än vad den gjorde i butiken? När du väljer arbetsplatsbelysning är det därför viktigt att se till att dina ljuskällor har en perfekt färgåtergivning. Alla våra lampor har därför en optimal ljusstyrka på 3000-5000 lux och ger en perfekt färgåtergivning, RA 94.

3. Välj arbetsplatsbelysning utan flimmer, bländande effekt och skuggor

För att möjliggöra en bättre och behagligare arbetsmiljö med färre misstag har vi även konstruerat våra armaturer så att de inte skapar flimmer, skuggor eller bländande effekter. Hemligheten är hundratals små LED-dioder som sprider ljuset med hjälp av integrerade mikroprismor.

4. Välj ett dynamiskt ljus som härmar solen

Börjar dina medarbetare bli trötta och okoncentrerade i slutet på arbetsdagen? Sedan urminnes tider har mängden dagsljus påverkat vårt humör och vår dygnsrytm. Störs rytmen av t.ex. intensiv lysrörspåverkan eller arbete i dålig belysning under mörkare årstider, kan det resultera i både ögontrötthet, huvudvärk och sömnproblem. För att komma åt solens positiva effekter trots att man spenderar mycket tid inomhus utvecklade vi en dynamisk dagsljusfunktion. Det innebär att man kan ändra på färgtemperaturen men även simulera dagsljuset med hjälp av en timer.

Du kan även låta arbetsplatsbelysningen skifta automatiskt mellan ett kallt och ett varmt ljus under dagen, för att skapa känslan av att molnen rör sig över himlen och skuggar solen. Resultatet blir ofta en ökad koncentrationsförmåga, en bättre nattsömn och ett större välbefinnande över lag. Och vem vill inte ha det? Följande av våra modeller har dynamisk ljus: Cloud, Clair och Brite Triton.

5. Underhållande färgspel som ger lugnande effekt

Vill du ha arbetsplatsbelysning som sticker ut i mängden och ger mervärde för patienterna? Vår lampmodell Cloud erbjuder ett fantastiskt färgspel som tillval som gör vilket undersökningsrum som helst unikt och lugnar oroliga patienter – perfekt för t.ex. en tandläkarklinik. Det blir också ett underhållande inslag för barn och bidrar till att skapa en positiv upplevelse av besöket.

6. Välj arbetsplatsbelysning som passar alla åldrar

Om du har medarbetare som har passerat 40 behöver de nära dubbelt så mycket ljus som en 20-åring. Med andra ord kan du dra nytta av en dimningsfunktion när du väljer arbetsplatsbelysning, som tillåter dig att dela din arbetsplats med kollegor i olika åldrar och med olika behov och ändå kunna erbjuda ett optimalt arbetsljus – så att just din arbetsplatsbelysning passar alla – oavsett ålder.

arbetsbelysning över tandläkarstol

7. Välj en hygienisk konstruktion vid behov

Letar du efter arbetsplatsbelysning till en klinisk miljö? Då är belysningens utformning viktig och vi rekommenderar därför att välja en sluten konstruktion. Tack vare de inbyggda högkvalitativa LED-modulerna i våra armaturer har vi kunnat kapsla in konstruktionen i aluminium vilket gör att smuts och bakterier inte kan ta sig in.

8. Välj högkvalitativ arbetsplatsbelysning som håller länge

När det kommer vill valet av professionell arbetsplatsbelysning har vi stått i rampljuset med vår innovativa LED-belysning med den senaste tekniken sedan 1989. Och vi är stolta över att än idag tillverka våra lampor i Nossebro i västra Sverige, där allt startade för över 30 år sedan. Med arbetsplatsbelysningen från oss på D-TEC kan du njuta av att dina lampor ger perfekt ljus, större precision och ett ökat välmående de kommande 17 åren – i hela 50 000 brinntimmar, baserat på 8 timmars användning per arbetsdag. Våra armaturer är dessutom tillverkade i aluminium – ett återvinningsbart material med en värmeavvisande effekt – som även gör att du minimerar elektriska och magnetiska växelfält.

Upptäck skillnaden i vårt ljuslabb

Vi är gärna med er hela vägen – från planeringen av din arbetsplatsbelysning till hjälp med montering. Kontakta oss gärna för en konsultation. Vill du uppleva våra lampor online redan nu? Kolla in vårt ljuslabb där du kan prova olika armaturmodeller och experimentera med olika ljusstyrkor och färgtemperatur för att få en känsla av hur arbetsplatsbelysningen kan bli på just din arbetsplats.

Lycka till!

Ljusexpert

Expert inom ljussättning för kliniska miljöer och krävande arbetsplatser. 

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.