5 belysningstips när du väljer klinikutrustning

Vilken ljusstyrka ska man välja för att få så bra ljus som möjligt på sin arbetsplats? Och vad menar man egentligen med rätt färgåtergivning? Här är 5 belysningstips för dig som har högt ställda krav på professionell klinikutrustning, vare sig du ska inreda en tandläkarpraktik, veterinärklinik eller en skönhetssalong.

Därför är belysning en viktig del av er klinikutrustning

Många kliniker och salonger finner ofta en utmaning i att hitta rätt belysning som passar deras verksamhet. På en tandläkarklinik eller ett laboratorium utgör belysningen en viktig del av klinikutrustningen för att kunna ge bästa möjliga förutsättningar för arbetsuppgifterna som ska utföras.

Här är 5 tips när du väljer klinisk belysning:

1. Välj belysning som är snäll mot dina ögon

Under en vanlig arbetsdag tvingas dina ögon ändra fokus mellan ett ljusare arbetsljus och det omgivande ljuset över 1000 gånger. Vid valet av klinikutrustning är det viktigt att tänka på att välja belysning som sänker kontrasten för ögat för att undvika ansträngda ögon och huvudvärk. Det gör man genom att låta ljuskällornas styrka samspela i ett förhållande av 1:5. Låter det avancerat? Det är det. Men förutom att designa våra lampor så att de inte genererar skuggor, flimmer eller en bländande effekt så har vi även byggt in en funktion som sänker kontrasten till resten av rummet.

2. Välj en ljuskälla med perfekt färgåtergivning

Du kanske har köpt en fantastisk tröja någon gång, för att sedan komma hem och upptäcka att den ser helt annorlunda ut hemma än vad den gjorde i butiken? När du väljer klinikutrustning, se till att dina ljuskällor har en perfekt färgåtergivning. Det handlar om RA – Rendering Average – eller färgåtergivning på svenska. Och dålig sådan i detta fall. Med belysning från oss på D-TEC kan du försäkra dig om att vi redan har optimerat ljuset åt dig så att du slipper tänka på lux, Kelvin och RA när du väljer klinikutrustning.

arbetsbelysning över tandläkarstol

3. Välj en hygienisk belysningskonstruktion

Letar du efter klinikutrustning till en verksamhet som har höga krav på hygien, som t.ex. en veterinärstation, en tandläkarklinik, ett laboratorium eller en skönhetssalong? Alla våra ljuskällor är hygieniska tack vare deras helgjutna konstruktion som ger dig en nästintill underhållsfri produkt som är ett perfekt val av klinikutrustning för kliniska miljöer.

4. Välj belysning som passar alla åldrar

Om du har passerat 40 behöver du nära dubbelt så mycket ljus som en 20-åring. Med andra ord kan du dra nytta av en dimningsfunktion när du väljer belysning, som tillåter dig att dela din arbetsplats med kollegor i olika åldrar och med olika behov och ändå kunna erbjuda ett optimalt arbetsljus – så att just din klinikutrustning passar alla oavsett ålder.

5. Tumma inte på kvaliteten

När det kommer vill valet av professionell klinikutrustning har vi stått i rampljuset med vår innovativa LED-belysning med den senaste tekniken sedan 1989. Och vi är stolta över att än idag tillverka våra lampor i Nossebro i västra Sverige, där allt startade för över 30 år sedan. Med belysning från oss på D-TEC kan du njuta av att dina lampor ger perfekt ljus, större precision och ett ökat välmående de kommande 17 åren – i hela 50 000 timmar, baserat på 8 timmars användning per arbetsdag.

 

Lägre elräkning med LED och minimalt underhåll 

Vår belysning är testad och godkänd och certifierad enligt normen IEC 62471:2006 – Photobiological safety of lamps and lamp systems. Armaturerna innehåller endast LED-lampor som är klassade enligt riskgrupp 0 eller 1 och är godkända med mycket god marginal. Hela vårt sortiment uppfyller de krav som ställs på belysning i krävande kliniska miljöer. 

 Tack vare de inbyggda LED-modulerna i vår belysning har vi kunnat kapsla in konstruktionen i en sluten aluminiumform, vilket gör att smuts och bakterier inte kan ta sig in. Resultatet är en hygienisk konstruktion som är lätt att torka av. Aluminium är även ett återvinningsbart material med en värmeavvisande effekt. Med en konstruktion i aluminium minimerar du även elektiska och magnetiska växelfält på din arbetsplats. Dessutom är vår arbetsplatsbelysning så effektiv att du börjar spara upp till 85% av energiräkningen, från dag ett, vilket sänker din totala energiförbrukning över tid. Vilket är extra viktigt just nu! 

Vi är måna om att både era anställda och era kunder ska känna sig bekväma i ditt företags arbetsmiljö och är gärna med er hela vägen – från planering av lokalens belysning till hjälp med montering via våra återförsäljare. Kontakta oss idag för att få vägledning eller läs mer om vårt sortiment.

Ljusexpert

Expert inom ljussättning för kliniska miljöer och krävande arbetsplatser. 

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.