Ta in dagsljuset och må bättre

D-tec arbetar ständigt med att utveckla sin belysning och vill ligga i framkant med den senaste tekniken. Vårt mål är att erbjuda det bästa arbetsljuset och att människan skall må bra på sin arbetsplats. För att förbättra produkterna ytterligare så kan vi nu erbjuda SunLike-led ljus för att komma så nära dagsljuset som är möjligt. 

SunLike är ett registrerat varumärke för ett nytt LED-ljus från Seoul Semiconductor och Toshiba, två av de ledande tillverkarna inom ljus och elektronik. Det nya led-ljuset ger därför en naturligare och i det närmaste perfekt färgåtergivning som skiljer sig från övriga artificiella ljuskällor.  

Traditionella LED-lampor har ofta en tendens att vara mer blåaktiga och ha ett smalare spektrum, vilket kan ge en annorlunda uppfattning av färgerna i omgivningen.

Sunlike LED-ljus utformas för att ha en högre färgåtergivningsindex (CRI) för att bättre efterlikna den naturliga färgåtergivningen hos dagsljus. CRI mäter förmågan hos en ljuskälla att återge färger på ett sätt som liknar det naturliga dagsljuset. En högre CRI indikerar att färgerna ser mer naturliga ut och återges mer korrekt.

Dessutom kan sunlike LED-ljus använda olika kombinationer av lysdioder med olika färgtemperaturer för att skapa en belysning som liknar det naturliga dagsljuset. Färgtemperaturen mäts i Kelvin (K) och kan variera från varmare gulaktiga toner (lägre K-värden) till kallare blåaktiga toner (högre K-värden). Genom att välja en färgtemperatur som ligger nära det naturliga dagsljuset kan sunlike LED-lampor skapa en känsla av ljusstyrka och energi som kan vara fördelaktig för arbetsmiljön.

Dagsljusliknande LED-lampor strävar efter att återskapa det breda spektrumet av färger som finns i naturligt dagsljus. De kan ge en högre färgåtergivningsindex (CRI) och ett mer balanserat spektrum jämfört med traditionella LED-lampor, som ofta har en tendens att vara mer blåaktiga. Solljusliknande LED-lampor kan vara fördelaktiga i miljöer där det naturliga ljuset är begränsat eller för att efterlikna effekterna av solljus för att främja välbefinnande eller produktivitet.

SunLike-ljuset alstras genom ny chip-teknik från Seoul Semiconductor och ny fosforteknik från Toshiba. Det skiljer sig från vanligt LED-ljus genom att en vanligtvis onödigt hög andel energirikt blått ljus har ersatts av violett och purpur. Med den nya tekniken får man en mer jämn kurva och man slipper en för hög andel blått ljus. Det gör att man mår bättre under dagen och att sömnen också blir bättre. 

SunLike ger ett kontinuerligt heltäckande, solliknande syngrundande spektrum, från 380 till 780 nanometer. Det medför som solljusets speciella kvalitéer för människan som levt och utvecklats i solljus i miljontals år. En närmast naturlig och perfekt färgåtergivning (Ra>97) anses synnerligen positiv liksom en allmänt klarare återgivning av ytor och strukturer. Man slipper också oönskad UV-och IR-strålning.

Människan och seendet har utvecklats i naturligt solljus. Länge har man misslyckats att efterlikna solens kontinuerliga fullspektrumljus inomhus. Nyheten med LED-ljuset SunLike, ett så gott som heltäckande spektrum med ett violett tillskott. Nyttigt för oss människor och viktigt för att få uppleva alla färger och ytstrukturer mer naturligt och rättvisande. Den här tekniken används i Volvos senaste marknadsledande bil. Den nya belysningen, som inte flimrar, ger en ljuspalett som är mer naturlig än något annat som kan fås med den LED-belysning som används i bilindustrin idag. Ljuset är centralt i det skandinaviska designspråket. 

Att arbeta i ”sunlike” eller dagsljusliknande ljus kan ha flera potentiella fördelar för arbetsmiljön och individers välbefinnande. Här är några möjliga fördelar:

  • Förbättrad koncentration och produktivitet: Dagsljusliknande ljus kan hjälpa till att öka alertness och uppmärksamhet, vilket kan leda till ökad koncentration och produktivitet på arbetsplatsen. Det kan minska trötthet och sömnighet som kan uppstå i mörkare eller dåligt upplysta miljöer.
  • Bättre färgåtergivning: Dagsljusliknande ljus har förmågan att återskapa det breda spektrumet av färger som finns i naturligt dagsljus. Detta kan förbättra färgåtergivningen och göra det lättare att skilja mellan olika nyanser och detaljer i arbetsuppgifter som kräver noggrannhet och precision.
  • Positivt påverkan på humör och välbefinnande: Exponering för naturligt ljus, eller ljus som liknar dagsljus, kan bidra till att öka produktionen av serotonin i hjärnan, vilket kan förbättra humöret och minska risken för nedstämdhet och säsongsbunden depression. Det kan också hjälpa till att reglera sömncykler och förbättra sömnkvaliteten, vilket kan ha en positiv inverkan på övergripande välbefinnande.
  • Ökad energi och minskad trötthet: Dagsljusliknande ljus kan ge en känsla av energi och vakenhet, vilket kan hjälpa till att bekämpa trötthet och öka arbetets effektivitet. Det kan vara särskilt fördelaktigt vid arbete som kräver hög koncentration och mental ansträngning.

D-TEC erbjuder nu SunLike i sin belysning som ger en enastående ljuskvalitet och det så kallade fullspektrumljuset ger bättre visuella miljöer och det ger mycket positiva effekter på hälsa och välmående. 

Ljusexpert

Expert inom ljussättning för kliniska miljöer och krävande arbetsplatser. 

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.