Belysning för välbefinnande - Så påverkas vi av dagsljuset

Belysning påverkar inte bara hur vi ser saker, det påverkar också vårt humör och vår hälsa. Forskning har visat att rätt typ av belysning kan öka vår energi, minska stress och förbättra vår sömn. Här är en guide till hur du kan använda belysning för att öka ditt välbefinnande.

Dimmig skog
Därför är ljus viktigt

Förstå den biologiska klockan

Vår kropp har en biologisk klocka som styr vår sömn- och vakna cykel. Detta kallas cirkadisk rytm. Det är viktigt att förstå denna rytm för att förbättra sömnen och energinivåerna. Under dagen vill vi ha hög belysning för att hålla oss vakna och alerta. På kvällen vill vi ha mjukare belysning för att signalera till kroppen att det är dags att koppla av och förbereda oss för sömn.

Använd rätt typ av belysning

Det finns olika typer av belysning som kan påverka vårt humör och hälsa. Här är några att överväga.

Dagsljus – Naturligt dagsljus är det bästa för att förbättra humöret och energinivåerna. Försök att spendera tid utomhus under dagen för att få tillräckligt med dagsljus. 

Blått ljus – Blått ljus kan hjälpa till att hålla oss vakna och alerta under dagen. Men det kan också störa sömnen på natten om vi utsätts för det för mycket. Undvik att använda enheter som mobiltelefoner och datorer sent på kvällen eftersom de ger ifrån sig blått ljus.

Varmt ljus – Varmt ljus, som ger ifrån sig gult eller oranget ljus, kan hjälpa till att signalera till kroppen att det är dags att koppla av och förbereda sig för sömn.

Använd rätt styrka på belysningen

Styrkan på belysningen kan också påverka vårt humör och hälsa. För mycket belysning kan orsaka huvudvärk och ögontrötthet, medan för lite belysning kan göra oss trötta och deprimerade. Här är några tips för att använda rätt styrka på belysningen.

Dimmer – Dimmer är en bra lösning för att justera styrkan på belysningen beroende på tid på dagen och aktivitet.

Flera ljuskällor – Genom att använda flera ljuskällor kan du skapa en mjukare belysning och undvika hårda skuggor.

Ljusets riktning – Riktningen på belysningen kan påverka styrkan och kvaliteten på ljuset. Ljus som riktas uppåt eller nedåt kan skapa ojämna skuggor, medan ljus som riktas mot väggar oftast är bäst. Dagsljus är naturligt ljus som kommer från solen och kan påverka människors hälsa och välbefinnande på flera sätt. När det kommer till tandvård, kan dagsljus vara viktigt på flera sätt:

Färgåtergivning – Dagsljus ger en högre grad av färgåtergivning än konstgjort ljus, vilket kan vara viktigt vid tandvård. Tandläkare använder ofta färgskalor och andra verktyg för att matcha tandfärgen, och dagsljus kan hjälpa till att se nyanser mer exakt.

Komfort – Dagsljus kan också ge en mer behaglig miljö för både patienter och tandvårdspersonal. En väl upplyst behandlingsplats kan skapa en känsla av öppenhet och trygghet för patienter, och kan också minska risken för ögontrötthet för tandvårdspersonalen.

Ljusexpert

Expert inom ljussättning för kliniska miljöer och krävande arbetsplatser. 

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.