Förbättrad arbetsmiljö med dynamiskt ljus

Det som gör dagsljuset unikt är att det är dynamiskt, då tidpunkten på dagen och väderförhållanden gör att ljuset skiftar i styrka och karaktär. Nedan följer några instruktioner för våra produkter och hur vi arbetar med dynamiskt ljus.

Dynamiskt ljus i belysning syftar till att efterlikna det naturliga dagsljuset med två ljuskällor, en varm och en kall.  

Det kallare ljuset skapar ett bra arbetsljus och används vid tex undersökning och precision och det varmare ljuset skapar en behaglig atmosfär i rummet som känns välkomnande. 

Flera forskningsrapporter visar stora fördelar på både resultat och hälsa med dynamiskt ljus.  För att komma åt solens positiva effekter trots att man spenderar mycket tid inomhus utvecklade vi på D-tec en dynamisk dagsljusfunktion.

Flera av D-tec lamporna har dynamiskt ljus som är optimalt för en tandläkarklinik eller ett undersökningsrum. Med dynamisk dagsljusfunktion försöker vi efterlikna solens temperaturskiftningar.

Förhållandet mellan varmt och kallt ljus ställs in manuellt och aktiverar man AUTO funktionen kommer det varma ljuset långsamt (men knappt märkbart) fluktuera, detta för att simulera solens temperaturskiftningar. 

Funktionen aktiveras genom att hålla knappen på fjärrkontrollen intryckt i 3 sekunder då indikatorn ändras till gult sken. 

Se tabell som visar dynamisk ljus funktionen vid max/min ljusstyrka/ljustemperatur:

Jämförelse av två olika färgtemperaturer

Sammanfattning dynamiskt ljus

  • Förbättrad arbetsmiljö då man får ett varierat ljus som är mer likt dagsljus.
  • Kunder upplever en varmare och mer välkomnande känsla vid ankomst. 
  • Vid arbete med kompositer kan man välja ett varmare ljus för att eliminera härdning.

FAQ

Dynamiskt ljus syftar till att efterlikna det naturliga dagsljuset genom att använda två ljuskällor: en varm och en kall.

När AUTO-funktionen aktiveras kommer det varma ljuset att långsamt och knappt märkbart fluktuera för att simulera solens temperaturskiftningar. Detta uppnås genom att manuellt ställa in förhållandet mellan varmt och kallt ljus och sedan aktivera funktionen genom att hålla en knapp på fjärrkontrollen intryckt i 3 sekunder.

Forskningsrapporter visar stora fördelar för både resultat och hälsa, inklusive en förbättrad arbetsmiljö med ett ljus som liknar dagsljus och en varmare, mer välkomnande känsla för kunder vid ankomst.

Dynamiskt ljus i D-tec lampor är optimalt för dessa miljöer eftersom det efterliknar solens temperaturskiftningar, vilket skapar ett mer naturligt och behagligt ljus för både arbete och patientkomfort.

För att aktivera AUTO-funktionen, håll knappen på fjärrkontrollen intryckt i 3 sekunder tills indikatorn ändrar till ett gult sken, vilket indikerar att funktionen är aktiv.

Ja, genom att välja ett varmare ljus när man arbetar med kompositer kan man eliminera problemet med härdning, vilket är en fördel i tandvårdsarbete.

Ja, det kan uppnås på olika sätt beroende på lampmodell. Exempelvis ersätts mittsektionerna med ett varmare ljus i Triton D/Tetron för att uppnå dynamiskt ljus, medan i Clair/Cloud läggs en ytterligare ljuskälla till för det varmare ljuset.

 

Clair

Clair levererar 3000 lux vid 1.2 meters avstånd

Clair

Dynamisk dagsljusfunktion

Med sina 1530x670 mm är Clair perfekt för ett undersökningsrum, en skönhetssalong eller en tandläkarklinik. Förutom sin imponerande storlek har Clair en dynamisk dagsljusfunktion som låter ljuset efterlikna solens temperaturskiftningar under dygnet. På förmiddagen kan du hålla dig pigg och alert med ett kallare ljus, för att sedan automatiskt övergå till ett varmare ljus framåt slutet av arbetsdagen som en nedvarvning inför kvällen. På så sätt förbereder du dig för en god nattsömn – under din arbetsdag.

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.