Nytt förbud mot lysrör inom EU

Under 2023 kommer ett nytt förbud mot lysrör med kvicksilver att införas inom EU. På grund av förändringar i EU direktivet (RoHS) kommer lysrör (T5, T8) att fasas ut under 2023. Efter detta får man inte sätta in nya lysrör inom EU.

Spara energi med LED-belysning

Spara energi med LED-belysning

Om du byter till LED-belysning kan du nästintill halvera elanvändningen för belysning i lokalen. Med smart belysning som är anpassad till verksamheten och de som använder lokalen kan du spara ytterligare 20–40 procent. Vi på D-TEC har arbetat med LED-belysning sedan 2012 och vi har hjälpt många verksamheter i stora delar av Europa och övriga världen att spara energi och dessutom få en optimal ljusmiljö.

Nytt förbud mot lysrör inom EU

Under 2023 kommer ett nytt förbud mot lysrör med kvicksilver att införas inom EU. På grund av förändringar i EU direktivet (RoHS) kommer lysrör (T5, T8) att fasas ut under 2023. Efter detta får man inte sätta in nya lysrör inom EU. Första datum för utfasning av lysrör och kompaktlysrör är den 24 februari 2023. Utfasningen innebär att det inte länge till kommer att finnas nya lysrör att köpa. Vårt råd är därför att byta ut lysrörsarmaturer mot LED, med rätt belysning minskar miljöbelastningen, man får längre livslängd och företaget sparar därmed energi från dag ett. LED-alternativ som är effektivare och har lika bra eller bättre funktion.

Varför fasas lysrören ut?

EU har beslutat att fasa ut belysning med kvicksilver. Användningen av vissa farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning ska ersättas och begränsas. Förutom att de gamla lysrören innehåller kvicksilver, är de inte heller lika energieffektiva som LED-lysrör och andra LED-alternativ.

Vad är skillnaden i ljus på lysrör och LED?

Den största skillnaden är att LED har ett riktat ljus och lysrör har rundstrålande ljus. Därför att det mycket svårare att få exakt ljus på rätt ställe med ett lysrör. Med LED är det mycket lättare att få till detta och därmed jobb med olika zoner av ljus. Färgtemperaturen och färgåtergivningen finns även i D-TEC:s LED belysning.

Hur kan D-TEC hjälpa verksamheter?

På en tandläkarmottagning, veterinärklinik eller ett laboratorium kan belysningen stå för mycket mer än så, upp till 50 % av förbrukning eftersom den här typen av verksamheter är mycket ljuskrävande. I byggnader med gamla armaturer och utan styrning av belysningen kan över 90 % av belysningsenergin som används vara en onödig utgift genom överbelysning eller felinställningar. Detta påverkar inte bara förbrukningen och elräkningen utan också arbetsmiljön i stort. Genom att byta ut lysrörsarmaturer till LED-belysning kan man spara upp till 85 % av förbrukningen. Med D-TEC:s belysning kan man dimma ner belysningen när de inte behövs fullt ljus och på så sätt minska förbrukningen. Ett enkelt men effektivt sätt att minska sin elförbrukning på.

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.