05 juli, 2022

Ljusets betydelse och sommar i Sverige

Sweden midnightsun

I Sverige är vi just nu mitt i årets ljusaste tid, sommaren är här och ljuset. I norra Sverige kan man till och med uppleva midnattssol. Midnattssol kallas det fenomen då solen under ett dygn aldrig befinner sig helt under horisonten, solen synlig även vid midnatt. Under denna tid på året får vi mycket dagsljus och många mår bra.

När vi efter sommaren spenderar mer tid inomhus så är det mycket viktigt att vi har en bra ljusmiljö. Man kan få mycket besvär om ljusmiljön är fel-planerad. Det gäller också om ljuset flimrar eller bländar. När man blir bländad kan man få besvär som huvudvärk och ögonbesvär. Det är lätt att planera belysning utifrån ljusstyrka, men det kräver en djupare förståelse för att även ta med andra aspekter som exempelvis färgtemperatur och riktningen på ljuset – så att det inte lyser rakt in i ögat på den som ska arbeta i rummet.

På många platser har man LED-belysning som är infälld i taket vilket ger en väldigt koncentrerad ljuskälla, kontrasterna blir stora och ökar risken för bländning. Bländning är ett vanligt problem där även dagsljus kan blända, om exempelvis en datorskärm är placerad mot ett fönster. Ljusets riktning är mycket viktigt. Det är enklare att ta till sig LUX-tal och hur ljust det är, med riktningen på ljuset är minst lika viktig.

Lämpliga ljustemperaturer betyder mycket för vår allmänna känsla av välbefinnande. Ju lägre siffra på Kelvinskalan desto varmare och gulare upplevs ljuset. När siffran på skalan ökar blir färgtemperaturen blåare och kallare.

Vi har samlat våra bästa tips i en ljushandbok som berättar vad man ska tänka på vid val av belysning och planering av arbetsmiljö.

Läs om varför det är viktigt med rätt färgtemperatur, hur ljuset påverkar hur vi mår och om hur rätt belysning gör att vi uppfattar detaljer i vår arbetsmiljö.

https://d-tec.se/wp-content/uploads/2020/09/dtec-handbook-2020-eng-web-3.pdf

Njut av sommaren och ljuset, glad sommar önskar vi er!