Lugna barn med rätt belysning

Idag lever många barn med tandvårdsrädsla så mycket som tio procent känner oro inför tandläkarbesök. Oavsett grad av rädsla kan tandläkarskräck påverka både barnens tandhälsa och deras allmänna välbefinnande. Det finns många olika sätt för att hjälpa fler att känna sig trygga hos tandläkaren eftersom tandhälsan har en avgörande betydelse för livshälsan. 

Så väljer du rätt tandläkarbelysning

När barnet kommer till kliniken är det viktigt att det är en plats som är utformad för att skapa en känsla av komfort och lugn för patienterna samtidigt som det ger tandläkaren en effektiv och säker arbetsmiljö. Rätt belysning skapar en känsla av lugn och trygghet, vilket kan minska stress och ångest. Tänk om tandläkarskräck kunde botas med ljusterapi? Eller om belysningen hos doktorn var något ditt barn berättade om för sina klasskompisar? Cloud från D-TEC erbjuder en ljusupplevelse utöver det vanliga – både för den som arbetar i ljuset och den som blir undersökt.  

Rätt ljus och belysning är viktig för både tandläkaren och patienten under tandbehandlingar. En välbelyst tandklinik gör det möjligt för tandläkaren att se tydligt och arbeta effektivt. När barnet kommer in i behandlingsrummet är det därför viktigt att dom möts av en dämpad belysning i rummet. D-TECs belysning är justerbar med både dynamiskt och indirekt ljus och man kan enkelt justera belysningen med fjärrkontrollen. 

 

Fördelar med rätt belysning för barn

Att förbereda ett barn för tandläkarbesök är viktigt för att minska deras oro och öka deras förtroende inför tandläkaren. Här är några tips för att hjälpa barnet att känna sig mer bekvämt inför tandläkarbesöket: 

  • Prata med ditt barn: Innan besöket, prata med ditt barn om vad som kommer att hända på tandläkarkontoret och vad de kan förvänta sig under besöket. Förklara för dem att tandläkaren kommer att titta på deras tänder och att allt kommer att gå bra.
  • Läs barnböcker om tandläkarbesök: Det finns många bra barnböcker som handlar om tandläkarbesök och som kan hjälpa ditt barn att förstå vad som kommer att hända under besöket. Läs en bok tillsammans i barnets rum och prata om det efteråt.
  • Rollekar: Lek tandläkare hemma och låt ditt barn vara tandläkaren medan du låtsas vara patienten. Detta kan hjälpa ditt barn att känna sig mer bekvämt med tanke på att tandläkarbesök inte är så skrämmande som de kanske tror.
  • Förbered tandläkarbesöket: Innan tandläkarbesöket, berätta för ditt barn vad som kommer att hända och hur de kan förvänta sig att tandläkaren och det övriga personalen kommer att se ut. På så sätt kan barnet vara förberedd på vad de ska möta när de kommer till tandläkarkontoret.
  • Belöna ditt barn: Efter tandläkarbesöket, ge ditt barn en belöning för att ha varit modig. 

Sammanfattningsvis kan förberedelse och att prata med ditt barn om vad som ska hända på tandläkarkontoret hjälpa dem att känna sig mer bekväma inför tandläkarbesöket. Därför är det viktigt att tandläkare och föräldrar arbetar tillsammans för att hjälpa barnen att övervinna sin rädsla för tandläkaren.

 

Så väljer du rätt tandläkarbelysning
Ljusexpert

Expert inom ljussättning för kliniska miljöer och krävande arbetsplatser. 

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.