Hur påverkar belysningen ögonhälsan?

I synkrävande miljöer såsom vårdrum, laboratorier eller inom industrin är belysningen ytterst viktig för att minska ögonbesvär, förbättra synkomforten och öka produktiviteten på arbetsplatsen. 

Ögonhälsa

Att välja rätt belysning och ljusstyrka kan bidra till att skapa en hälsosam och produktiv arbetsmiljö för ögonen. D-TEC har många års erfarenhet av att hjälpa företag att få en optimal ljusmiljö. Bra belysning ger en ökad trygghet för patienten och ökat välmående för personalen. En viktig faktor är också att undvika bländning. Bländning orsakas vanligtvis av för starkt ljus eller genom att ljuskällor är placerade i en ogynnsam position i förhållande till arbetsytor.

Vi på D-TEC har över 30-års erfarenhet av ljusplanering och arbetsmiljö. I dental-branschen är vår belysning ett första val. Vi vill hjälpa fler branscher med att planera för att skapa en hållbar ljusmiljö.

Hur påverkas vi av fel belysning?

Ögontrötthet och huvudvärk: Dålig belysning kan orsaka ögontrötthet och huvudvärk hos personer som arbetar eller läser under långa perioder i en dåligt upplyst miljö. Detta beror på att ögonen blir överansträngda när de försöker anpassa sig till den svaga eller ojämna belysningen.

Sämre synskärpa: Dålig belysning kan också påverka synskärpan genom att göra det svårare att se detaljer eller urskilja färger. 

Ökad risk för ögonsjukdomar: Långvarig exponering för dålig belysning kan öka risken för ögonsjukdomar som grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration. Detta beror på att ögonen blir mer sårbara när de utsätts för skadlig ljusstrålning under längre perioder.

Sämre sömnkvalitet: Dålig belysning kan också påverka sömnkvaliteten genom att störa kroppens naturliga sömnrytm. För mycket ljus på kvällen kan till exempel göra det svårt att somna, medan för lite ljus på dagen kan göra det svårt att vakna och vara alert.

Sammanfattningsvis kan dålig belysning påverka ögonhälsan på flera sätt. Det är därför viktigt att se till att ha tillräckligt med ljus och rätt typ av belysning i arbets- och hemmiljöer för att skydda ögonen och upprätthålla en god synhälsa.

Ljusexpert

Expert inom ljussättning för kliniska miljöer och krävande arbetsplatser. 

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.