Med rätt belysning undviker du misstag inom vården

Att undvika misstag med belysning inom vården är av stor vikt för patienternas säkerhet och personalens arbetsmiljö. 

Här är några åtgärder och riktlinjer som kan hjälpa till att minimera misstag

Anpassa belysningen efter verksamheten: Försäkra dig om att belysningen är anpassad efter den specifika verksamheten i varje vårdmiljö. Kirurgiska rum, patientrum, korridorer och arbetsstationer kan kräva olika nivåer och typer av belysning. D-tec:s belysning är optimal för undersökning.

Använd D-tec:s ljuslab: Välj belysning som passar för olika vårdmiljöer. Till exempel kan starkare och justerbar belysning vara nödvändig vid kirurgiska ingrepp, medan mer dämpad och indirekt belysning kan vara lämpligare för patientrum och avslappningsområden. 

Undvik skuggor och bländning: D-tec:s belysning är skugg- flimmer- och bländfri. Hundratals små LED-dioder arbetar tillsammans för att sprida ljuset jämnt med hjälp av integrerade mikroprismor. Dessa minimerar skuggning av arbetsytan, vilket medför en bättre, behagligare arbetsmiljö med färre misstag. Ljusplattan och mikroprismorna jämnar ut ljuset och tar bort bländning. Det ökar både din ergonomi och din arbetetskvalitet. Förutom detta, så kommer patienten uppleva att det blir mycket bekvämare att bli behandlad.

Dynamiskt ljus: Som tillval kan du välja ett dynamiskt ljus, vilket betyder att du har möjlighet att själv ställa in det optimala arbetsljuset efter dina preferenser och dagsljusets skiftningar. Hela rummet ändrar karaktär när man ändrar färgtemperaturen och för dig som arbetar under armaturen betyder det att du får en behagligare känsla som följer vår biologiska rytm och som också kan anpassas efter behov. 

Färgtemperatur och färgåtergivning: Välj belysningskällor med lämplig färgtemperatur och färgåtergivning. Detta är särskilt viktigt inom medicinsk vård, där korrekt färgåtergivning är avgörande för korrekt diagnos och behandling. D-tecs armaturer erbjuder en färgtemperatur på CRI 94 och det finns möjlighet att välja 3000-5700 kelvin, färgåtergivning.

Ergonomisk utformning: Designa arbetsstationer och vårdmiljöer med hänsyn till ergonomi.. Visste du att en 40-årig medarbetare behöver nästan dubbelt så mycket ljus som en 20-åring för att utföra samma uppgift utan att överanstränga ögat? Våra armaturer har en dimningsfunktion som skapar ett optimalt arbetsljus för dina medarbetare – oavsett ålder.

Hygieniska, underhållsfria och ekonomiska: Våra lampor ger din arbetsplats optimal belysning under en lång tid framöver – närmare bestämt i hela 50 000 timmar, vilket blir i 20 år baserat på 8 timmars brinntid per arbetsdag. Tack vare våra armaturers helgjutna konstruktion är alla våra ljuskällor dessutom nästintill underhållsfria, vilket gör dem till ett perfekt val för kliniska miljöer som en skönhetsklinik. Med LED-teknologi får du även en lägre energiförbrukning.

Samarbete och utvärdering: Kontakta våra ljusexperter för för att utvärdera och anpassa belysningssystemen i olika vårdmiljöer. Regelbundna utvärderingar kan identifiera områden som behöver förbättras.

Genom att följa dessa riktlinjer och integrera belysningsdesign som en viktig del av vården, kan man minimera risken för misstag och skapa en säker och effektiv vårdmiljö.

Ljusexpert

Expert inom ljussättning för kliniska miljöer och krävande arbetsplatser. 

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.