Så väljer du rätt belysning till din veterinärklinik

Valet av belysning gör större skillnad än man tror för veterinärer och djursjukskötares totala arbetsmiljö. Med rätt belysning kan man t.ex. förebygga misstag som orsakas av svårheter att koncentrera sig till följd av huvudvärk och ögontrötthet. Dessutom slipper veterinären flimmer, skuggor och bländande effekter. Här ger vi på D-TEC våra bästa tips vid valet av belysning till din veterinärklinik.

Välj rätt belysning till din veterinärklinik

När man väljer belysning till en veterinärklinik är det viktigt att ta hänsyn till att det är en klinisk miljö med krävande arbetsuppgifter. Vi på D-TEC ligger bakom en rad innovationer inom hygienisk belysning till just kliniska miljöer som veterinärkliniker, tandläkarmottagningar, hudvårdskliniker och laboratorium. Och än idag formger och tillverkar vi fortfarande våra lampor i Nossebro i västra Sverige, där allt startade för över 30 år sedan. Här nedan är våra bästa tips:

Välj belysning som jämnar ut kontrasten för att undvika ögontrötthet

I medicinska studier har man sett starka samband mellan stora kontraster mellan olika ljusstyrkor i ett rum och huvudvärk, ögonstress och trötthet – och därför är det viktigt att välja belysning som ska kunna hjälpa till att jämna ut kontrasterna mellan olika ljuskällor. Som veterinär eller djursjukskötare behöver dina ögon växla mellan den starka belysningen från undersökningslampan och det omgivande ljuset, som är betydligt svagare. I snitt sker detta 1000 gånger per arbetsdag, vilket kan bli ansträngande för ögonen. Flera av våra armaturer har därför ett indirekt uppåtriktat ljus som minskar kontrasten mellan ljuskällan och det omgivande rummet.

Undvik flimmer, bländande effekt och skuggor

Att undvika belysning som flimrar, har bländande effekt eller skapar skuggor kan i många fall vara svårt – men det är väldigt viktigt för att undvika huvudvärk och ögontrötthet för veterinärer och djursjukskötare när ögat tvingas ta hänsyn till förändringarna mellan kontrasterna i ljuset. Kolla in våra armaturer som gör jobbet.

Välj veterinärbelysning med en hygienisk konstruktion

I en klinisk miljö som en veterinärklinik är belysningens konstruktion viktig. Välj en så underhållsfri modell som möjligt – gärna med en sluten konstruktion som är lätt att torka av vid behov och inte samlar damm. Tack vare de inbyggda högkvalitativa LED-modulerna har vi t.ex. kunnat kapsla in konstruktionen på våra lampor med en överkåpa helt i aluminium, vilket gör att smuts och bakterier inte kan ta sig in och armaturen blir nästintill underhållsfri.

Hund under bra belysning hos veterinär

Välj ett dynamiskt ljus för ett ökat välmående

Med vår belysning får veterinären en professionell ljusstyrka vilket gör att man kan göra en så bra bedömning som möjligt. Ljuset blir så nära solljus du kan komma. En annan funktion som liknar solens ljus är vår dynamiska funktion. Det innebär att man kan ändra på färgtemperaturen och även simulera dagsljuset med hjälp av en timer. Resultatet blir ofta en bättre koncentrationsförmåga, en bättre nattsömn och ett ökat välbefinnande över lag. Följande modeller har den dynamiska funktionen: Cloud, Clair och Brite Triton.

Upptäck skillnaden i vårt ljuslabb

Vi har stått i rampljuset med vår innovativa LED-belysning sedan 1989 och är gärna med er hela vägen – från planering av veterinärklinikens belysning till hjälp med montering. Vill du uppleva våra lampor online redan nu? Kolla in vårt ljuslabb och klicka på veterinärmiljön för att uppleva vår veterinärbelysning. Där kan du prova olika armaturmodeller och experimentera med olika ljusstyrkor och färgtemperatur för att få en känsla av hur resultatet kan bli på din veterinärklinik.

Lycka till!

Ljusexpert

Expert inom ljussättning för kliniska miljöer och krävande arbetsplatser. 

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.