7 tips när du väljer tandläkar­belysning

Visste du att en av de vanligaste anledningarna till huvudvärk, ögonstress och trötthet på arbetsplatsen hänger ihop med fel belysning? För krävande yrken som tandläkare med högt ställda krav på precision kan belysning utan flimmer, bländande effekt och skuggor tyckas vara en självklarhet – och inte minst rätt ljusstyrka och färgåtergivning. Men hur hittar man rätt tandläkarbelysning? Här nedan har vi listat våra bästa tips!

Tandläkare undersöker ett barns tänder
Så väljer du rätt tandläkarbelysning

Arbetar du som tandläkare har du säkert tänkt på att dina ögon ständigt tvingas växla mellan den starka belysningen från undersökningslampan och det omgivande ljuset, som är betydligt svagare väldigt ofta. I snitt sker detta 1000 gånger per arbetsdag, vilket kan bli ansträngande för ögonen. Detta bekräftas även av medicinska studier där man ser samband mellan stora kontraster mellan olika ljusstyrkor i ett rum och huvudvärk, ögonstress och trötthet.

Med denna informationen som utgångspunkt, hur skapar man optimal belysning på krävande arbetsplatser som en tandläkarklinik? Och vilka andra aspekter är bra att tänka på när man väljer tandläkarbelysning? Här nedan är våra bästa tips:

Checklista när du väljer tandläkarbelysning

  1. Välj lampor som ger en låg kontrast mellan undersöknings- och operationslampan och den omgivande belysningen för att minska ögonbelastning och trötthet. Det gör man genom att låta ljuskällornas styrka samspela i ett förhållande av 1:5.
  2. För tandläkare är belysning med en korrekt färgåtergivning extra viktig. RA 94 (cri94) är ett bra val.
  3. Välj rätt ljusstyrka för arbetsuppgiften, gärna mellan 3000–5000 lux.
  4. På en tandläkarklinik är belysningens konstruktion viktig då det är en klinisk miljö. Välj en så underhållsfri modell som möjligt – gärna med en sluten konstruktion som är lätt att toka av vid behov och inte samlar damm.
  5. Välj ljuskällor utan flimmer, bländande effekt och skuggor.
  6. Välj belysning som passar alla åldrar – om du har passerat 40 behöver du t.ex. nära dubbelt så mycket ljus som en 20-åring. Med andra ord kan du dra nytta av en dimningsfunktion när du väljer tandläkarbelysning, för att säkerställa olika åldrars behov.
  7. Välj dynamiskt och indirekt ljus för att få en optimal miljö för både tandläkare och patient.

Välj tandläkarbelysning som möter alla våra råd

Med tandläkarbelysning från oss på D-TEC kan du vara säker på att få med alla punkterna i checklistan här ovan. Förutom att designa våra lampor så att de inte genererar skuggor, flimmer eller en bländande effekt så har vi även byggt in en funktion som sänker kontrasten till resten av rummet genom indirekt ljus.

Dynamiskt ljus ger ett ökat välmående

Våra lampor är redo att avge ett ljus med perfekt färgåtergivning utan att blända, flimra eller avge några skuggor och passar krävande miljöer som t.ex. tandläkarkliniker och laboratorium där rätt belysning är extra viktig. Armaturerna har en optimal ljusstyrka på 3000–5000 lux och ger en perfekt färgåtergivning, RA 94. Vår normala färgtemperatur ligger på 5700 K men du kan även välja till dynamiskt ljus på flera av våra modeller. Det innebär att man kan ändra på färgtemperaturen och även simulera dagsljuset med hjälp av en timer. Resultatet blir ofta en bättre koncentrationsförmåga, en bättre nattsömn och ett ökat välbefinnande över lag. Följande modeller har den dynamiska funktionen: Cloud, Clair och Brite Triton.

Avkopplande och underhållande ljusspel som kan lindra tandläkarskräck

Vill du ha tandläkarbelysning som sticker ut lite extra? Vår lampmodell Cloud erbjuder ett fantastiskt färgspel med moln som svävar förbi eller ett färgspel i regnbågens alla färger.
Färgspelet är ett tillval som gör din klinik unik och lugnar patienter med t.ex. tandläkarskräck. Det blir också ett underhållande inslag för barn och bidrar till att skapa en positiv upplevelse av besöket. Så bli inte förvånad om barnen snart börjar fråga när de får gå till tandläkaren igen!

Få ökad effekt med indirekt ljus

Flera av våra armaturer har ett indirekt uppåtriktat ljus som ger ett bättre arbetsklimat eftersom det minskar kontrasten mellan ljuskällan och det omgivande rummet. Det indirekta ljuset skapar också en behagligare miljö för patienten.

En hygienisk konstruktion

Tack vare de inbyggda, högkvalitativa LED-modulerna har vi t.ex. kunnat kapsla in konstruktionen på våra lampor, vilket gör att smuts och bakterier inte kan ta sig in och armaturen blir nästintill underhållsfri.

Upptäck skillnaden i vårt ljuslabb

Vill du uppleva våra lampor online? Kolla in vårt ljuslabb och klicka på tandläkarmiljön för att uppleva vår tandläkarbelysning. Där kan du prova olika armaturmodeller och experimentera med olika ljusstyrkor och färgtemperatur.

Designade och tillverkade i Sverige

Välkommen att upptäcka vårt sortiment! Vi har stått i rampljuset med vår innovativa LED-belysning sedan 1989 och är stolta över att än idag formge och tillverka våra lampor i Nossebro i västra Sverige, där allt startade för över 30 år sedan. Vi är gärna med er hela vägen – från planering av klinikens belysning till hjälp med montering.

Lycka till!

Ljusexpert

Expert inom ljussättning för kliniska miljöer och krävande arbetsplatser. 

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.