5 tips när du väljer belysning till ett laboratorium

Vi på D-TEC har stått i rampljuset med vår LED-belysning sedan 1989 och ligger bakom en rad innovationer inom hygienisk belysning. Här listar vi våra bästa tips när du väljer belysning till en krävande klinisk miljö som ett laboratorium.

Forskare i bra laboratoriebelysning
Så väljer du rätt belysning för ett laboratorium

I laboratorier krävs mycket bra belysning för att kunna säkerställa korrekt provtagning och analys inom områden som t.ex. sjukvård, läkemedelsutveckling och forskning. Här blir valet av laboratoriebelysning avgörande. Vilka aspekter är bra att tänka på när man väljer belysning till en klinisk miljö? Här nedan listar vi våra bästa tips:

1. Välj en hygienisk konstruktion

I en klinisk miljö som ett laboratorium är belysningens utformning viktig och vi rekommenderar därför att välja en sluten konstruktion. Tack vare de inbyggda högkvalitativa LED-modulerna i våra armaturer har vi kunnat kapsla in konstruktionen vilket gör att smuts och bakterier inte kan ta sig in. Kolla in Brite – vår populära lampa för laboratorium som har en hygienisk konstruktion i aluminium vilket gör den nästintill underhållsfri.

2. Välj optimal ljusstyrka och färgåtergivning

Belysning med rätt färgåtergivning underlättar jobbet i ett laboratorium för att kunna utföra en korrekt analys. Alla våra lampor har en optimal ljusstyrka på 3000–5000 lux och ger en perfekt färgåtergivning, RA 94.

3. Undvik flimmer, bländande effekt och skuggor

För att möjliggöra en bättre och behagligare arbetsmiljö i laboratoriet med färre misstag har vi även konstruerat våra armaturer så att de inte skapar flimmer, skuggor eller bländande effekter. Hemligheten är hundratals små LED-dioder som sprider ljuset med hjälp av integrerade mikroprismor.

Tekniskt arbete i optimal arbetsbelysning

4. Jämna ut kontrasten för att undvika ögontrötthet

I medicinska studier har man sett att stora kontraster mellan olika ljusstyrkor i ett rum kan resultera i huvudvärk, ögonstress och trötthet – och därför är det viktigt att välja laboratoriebelysning som hjälper till att jämna ut kontrasterna mellan olika ljuskällor så att hela arbetsytan får en jämn belysning.

Flera av våra armaturer har även ett indirekt uppåtriktat ljus som skapar en behagligare miljö i rummet.

5. Välj ett dynamiskt ljus för piggare personal och färre misstag

Börjar din laboratoriepersonal bli okoncentrerade i slutet på arbetsdagen? För att undvika misstag pga. trötthet kan vi rekommendera vår dynamiska laboratoriebelysning. Det innebär att man kan ändra på färgtemperaturen och även simulera dagsljuset med hjälp av en timer. Resultatet blir ofta en ökad koncentrationsförmåga, en bättre nattsömn och ett större välbefinnande över lag. Och vem vill inte ha det? Följande modeller har dynamisk laboratoriebelysning: Cloud, Clair och Brite Triton.

6. Upptäck skillnaden i vårt ljuslabb

Vi är stolta över att än idag formge och tillverka våra lampor i Nossebro i västra Sverige, där allt startade för över 30 år sedan. Vi är gärna med er hela vägen – från planering av laboratoriets belysning till hjälp med montering. Vill du uppleva våra lampor online redan nu? Kolla in vårt ljuslabb. Där kan du prova olika armaturmodeller och experimentera med olika ljusstyrkor och färgtemperatur för att få en känsla av hur resultatet kan bli på ert laboratorium.

Lycka till!

Ljusexpert

Expert inom ljussättning för kliniska miljöer och krävande arbetsplatser. 

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss

Har du några frågor eller funderingar kring någon av våra produkter eller har du bara en allmän fråga? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi så snart vi kan.